Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ζγιάλτου Σάσα

Η Ζγιάλτου Αθανασία γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1987 και ζει στην Θεσσαλονίκη από την εφηβική της ηλικία. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία 4 ετών σε τμήματα μουσικής προπαιδείας και πιάνου.

Φοίτησε στην τάξη πιάνου της Ε. Οπάρουσιτς στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και εισήχθη επιτυχώς στην τάξη Α’ Ανωτέρας. Είναι αριστούχος πτυχιούχος των διπλωμάτων ανώτερων θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή) από την Μουσική Σχολή «Σύγχρονη Μουσική Εκπαίδευση» Κατερίνης και από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, φοιτώντας στις τάξεις των Σ. Μεχτερίδου, Ε. Κίκου, Γ. Κίκου, και Ν. Σολομωνίδη.

Το 2005 εισήχθη στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, από όπου και αποφοίτησε το 2010 με βαθμό διπλωματικής εργασίας 9,50, έχοντας υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ και έχοντας επίσης προταθεί για υποτροφία στο εξωτερικό από το Ίδρυμα Μιχελή.

Καταρτίζεται συνεχώς μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων σε φορείς όπως το ΑΠΘ, η ΕΕΜΕ, το Κρουστόφωνο, το INCLUDE, η MOISA, το Employ και το Ωδείο Τούμπας ‘Κωνσταντίνου Ματσίγκου. Έχει ήδη παρακολουθήσει από το 2006 μέχρι και σήμερα σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την μουσική παιδαγωγική, την μουσικολογία και τα θεωρητικά της μουσικής, την μουσική εικονογραφία, την ιατρική των μουσικών, την μουσικοθεραπεία, και την ειδική αγωγή. Είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού MOISA που πραγματεύεται τη μελέτη της ελληνικής και ρωμαϊκής μουσικής και του Διεπιστημονικού Δικτύου Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής INCLUDE.

Σχετικά με την επαγγελματική και διδακτική της εμπειρία, από το 2011 μέχρι και σήμερα εργάζεται σε ποικίλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως ωρομίσθια καθηγήτρια μουσικής, μουσικοκινητικής αγωγής, μουσικής προπαιδείας, θεατρικού παιχνιδιού, πιάνου, θεωρητικών, ορθοφωνίας  και επιμελήτρια μουσικής σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια σε δημόσια ΙΕΚ και ΕΠΑΣ στα τμήματα προσχολικής αγωγής και βρεφονηπιοκομίας, στα Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» Νεάπολης-Συκεών, στο Ωδείο Τούμπας ‘Κωνσταντίνου Ματσίγκου’, στην Μουσική Σχολή ‘Σύγχρονη Μουσική Εκπαίδευση’ Κατερίνης και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ημαθίας.

Σε ό, τι αφορά την ερευνητική της δραστηριότητα, είναι συνεργάτης στην ερευνητική ομάδα του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ από το 2008 έως και σήμερα, συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών και του Τελλόγλειου Ιδρύματος του ΑΠΘ, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Απόρροια όλων αυτών ήταν η συμμετοχή της στην επιμέλεια του επιστημονικού και εικονογραφικού υλικού για την έκθεση «Μουσική Παιδεία και Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και η συμμετοχή της στην συγγραφή του καταλόγου της έκθεσης σε ό, τι αφορά την επιμέλεια, την έρευνα, τα κείμενα, την επιλογή τεκμηρίων και τις διαδραστικές εφαρμογές. Τέλος, συμμετείχε στην συγγραφική επιμέλεια  του τόμου «Τα Ελληνικά Μουσικά Όργανα, Αθήνα: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς» σε ό, τι αφορά την επιμέλεια κειμένων, την βιβλιογραφία και την δισκογραφία.

Από το 2012 είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.