Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κωνσταντινίδου Ξένια

H Κωνσταντινίδου Ξένια γεννήθηκε στο Τσιμκέντ του Καζαχστάν το 1987. Είναι απόφοιτη του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Σπούδασε πιάνο με την Ελένη Κωνσταντινίδου και αποφοίτησε από την Μουσική Σχολή του Ασπροπύργου το 2006. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Ανώτερα Θεωρητικά, αρμονία με τον Τουφεξή,Γ., Μουσική Σχολή Ε.Κ. 2005, αντίστιξη με τον Μπαρούτα, Γ., Μουσικό Κολλέγιο 2011, και φούγκα με τον Σακαλλιέρο.Γ., Μουσικό Κολλέγιο 2015. Έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών στο jazz πιάνο με τον Γρηγόρη Σημαδόπουλο, 2010-2013.

Σπούδασε κλασσικό ακκορντεόν στο Δημοτικό Ωδείο Ιλίου.
Ως πιανίστρια έχει συμμετάσχει ενεργά στο σεμιναριακό κύκλο για πιάνο, με υπεύθυνο καθηγητή το Διονύση Μαλλούχο στο Αττικό Ωδείο, 2005-6, στο διεθνές σεμινάριο πιάνου με την Orsolya Szabο 2006, Ευάγγελο Σαραφιανό 2006, στο Jazz Master class στο New Bulgarian University ,“The Concept of Improvisation” με τον Μilcho Leviev και τον Chico Freeman το 2011, στο «Το πιάνο αλλιώς», διήμερο σύνθεσης-εκτέλεσης και διδακτικής, ΜΜΘ-2012 κ.ά.
Έχει ερμηνεύσει σε Α΄ εκτέλεση το έργο του συνθέτη Χατζημακρή Βασίλη, 10 Miniatures για πιάνο σόλο, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 2007, και δύο έργα του συνθέτη Απόστολου Ντάρλα, Αναζητώντας τον Μότσαρτ, έργο για πιάνο, τέσσερα χέρια και tape στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, Αθήνα 2006, και Τειρεσίας έργο για πιάνο στο Ινστιτούτο Δανίας, Αθήνα 2008.
Συμμετείχε στο 3o ΚΟΘ Underground με το σχήμα της Αγγελικής Χατζηθεωδόρου σε διασκευασμένα pop-rock jazz κομμάτια, 2013, ενώ επιμελήθηκε μουσικά την παράσταση το Αρχοντικό της Μινόρε της Εικαστικής- Χοροθεατρικής Ομάδας "Σώμα Ως", Θέατρο Άνετον, 2015.
Παρουσίασε στο συνέδριο του 16ου Διεθνές Σεμιναρίου Μουσικής της Κοζάνης, την διπλωματική της εργασία με θέμα "Η τζαζ αρμονία του Bill Evans και η αυτοσχεδιαστική του τεχνική" (The Jazz Harmony of Bill Evans and his improvisational technique), η οποία στηρίχτηκε πάνω σε προσωπικές της καταγραφές (transcriptions) , 2014.
Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ στο κλάδο της συστηματικής μουσικολογίας, με επιβλέποντα καθηγητή τον Κωνσταντίνο Τσούγκρα ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της στην σύνθεση στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο με καθηγητή τον Γεώργιο Σακαλλιέρο.
Είναι μέλος του Domino Piano Trio ενώ διδάσκει πιάνο και ακκορντεόν σε διάφορα ωδεία στην Θεσσαλονίκη.