Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Γεωργιάδου Μαρία

Γεννήθηκε στην Πολωνία όπου και ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου κοντά στην καθηγήτρια Z. Wołoszyńska. Έδωσε τις πρώτες συναυλίες όντας ακόμη μαθήτρια και συμμετείχε στη διεθνούς φήμης Χορωδία της Πολωνίας υπό τη διεύθυνση του Kajdasz. Επίσης ηχογράφησε για το κρατικό ραδιόφωνο της Πολωνίας. Συνέχισε τις σπουδές πιάνου στη Γιουγκοσλαβία από το 1974 μέχρι το 1975 με τον καθηγητή  B. Kavkalevski.

Από το 1976 μέχρι και το 1985 σπούδασε πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Δωροθέα Μαυρουδή από την τάξη της οποίας αποφοίτησε με πτυχίο με βαθμό άριστα, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο Ωδείο με τον αρχιμουσικό Νικόλα Αστρινίδη από την τάξη του οποίου αποφοίτησε το 1989 με δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Δημήτρη Αθανασιάδη στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, ενοργάνωσης και φούγκας με άριστα. Επίσης πήρε  δίπλωμα σύνθεσης με τον βαθμό άριστα παμψηφεί στην τάξη της Ευαγγελίας Κατέλη.

Παρακολούθησε σεμιναριακά μαθήματα 1) πιάνου με τους Marguli, Ganev, Barova, Tsanev, Bojadijeva, Itoh, 2) Ανώτερων θεωρητικών με τους Αντώνη Καλογερά, Δημήτρη Αθανασιάδη, Thollem Mcdonas  και Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Παπουτσή, Παναγιώτη Αδάμ και 3) Σύνθεσης με τους Thollem Mcdonas, Συνθέρμεια, Αλέξανδρο Μούζα, Θεόδωρο Αντωνίου, και 4) Σεμινάριο Ορθοσωμικής για μουσικούς με τον Χρήστο Νούλη. Συμμετείχε σε συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως Κοζάνη, Κατερίνη, Ορεστιάδα, Γιαννιτσά και Θεσσαλονίκη.

Κατέχει θέση καθηγήτριας πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1985 και στο Ωδείο Συμφωνία από το 2004. Μαθητές της έχουν αριστεύσει και συνεχίσει επιτυχώς τις σπουδές τους στην Αγγλία και τη Γαλλία. Έχει επίσης διδάξει στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Φίλιππος Βεροίας. Έχει ανά περιόδους αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση ωδείων όπως Ωδείο Φίλιππος, Ωδείο Κ. Βασιλειάδη, Ωδείο «Θάμυρις», Ωδείο «Ισοκράτης» και του Ωδείου «Νικόπολις».

Από το 2011 διδάσκει και στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.  Το Νοέμβριο του 2008 ήταν φιναλίστ στο διαγωνισμό σύνθεσης εκπαιδευτικών έργων για πιάνο με θέμα «νέοι ήχοι για νέους πιανίστες» που διοργανώθηκε από τα Δημοτικά Ωδεία Αμπελοκήπων, Νεάπολης και Συκεών.

 Ως συνθέτης έχει δώσει διάλεξη (2011) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα της Μουσικολογίας στα πλαίσια του κύκλου μαθημάτων σύγχρονης μουσικής.  Έργα της έχουν παρουσιαστεί από το μουσικό σχήμα Idée Fixe στην Θέρμη «Έργα Ελλήνων συνθετών» (Μάρτιος 2011), στην Πολωνία στο Φεστιβάλ «Musica Polonica Nova»  (Απρίλιος 2012) όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία και της δόθηκε τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της. Επίσης, έργα της έχουν παιχτεί και στην Αγγλία ( 2011 ) στο RCM του Λονδίνου και  πιο πρόσφατα στη συναυλία «Το κλίμα της απουσίας» στη μνήμη του Νίκου Αστρινίδη (Μάιος 2012) στη Θεσσαλονίκη.  Συνεχίζει τις μουσικές της ανησυχίες σπουδάζοντας στο τμήμα Μουσικής Θεάτρου και Κινηματογράφου (2011) στο Ωδείο Συμφωνία στην τάξη του Altin Volaj.